بررسی محور C در تراش های cnc
بررسی محور C در تراش های cnc
تراش های cnc از هر نوع ، ذاتا دارای دو محور حرکتی X و Z میباشند که حرکت طولی Z و حرکتی عرضی X میباشد. با توجه به این حرکت ، بسیاری از قطعات قابل تولید میباشند. اما در برخی از موارد در جهت تولید قطعات با پیچیدگی های بیشتر نیاز به محور های دیگری است که این محور ها به ترتیب C و Y میباشند در این صورت ، دستگاه از نوع cnc lathe خارج و به نوع ماشین های تراش از نوع turning centers تبدیل میگردند. البته در موارد خاص تر ، ماشین های multi-tasking نیز وجود دارند که دارای Sub-spindle و دو تارت هستند در این تیپ ماشین ها میتوان حرکت کلگی به شکل محور B نیز داشت. بهره وری و استفاده از این نوع دستگاه ها برای عملیات های خاص ماشینکاری و high-performance میباشد.
ترتیب قرارگیری محور Y و محور X :
محور C در تراش های سی ان سی :
به عنوان قابلیت ماشینکاری از نوع فرزکاری است که ابزار بر روی تارت به صورت چرخشی و یا اتودرایو استفاده میگردد. در این نوع قابلیت امکان فرزکاری ، دریل کاری و قلاویز کاری و افزودن تجهیزاتی از این دست ، میسر میگردد. که در این صورت دستگاه تراش باید از لحاظ نرم افزاری به سری سه محور ارتقاء یافته و همچین تارت به ابزار های زنده ی محوری و شعاعی تجهیز گردد . در این میان اسپیندل دستگاه نیز به یک انکودر به منظور تنظیم دقیق اسپیندل در موقعیت مناسب مجهز گردد.
این قابلیت به عنوان یک محور در تراش سی ان سی ، نامیده میشود. ماهیت نامیدن محوری به نام محور C به این ترتیب است که اگر حرکت چرخشی محور حول محور Z باشد ، آن حرکت به محور C که از نوع محور کمکی ( auxiliary axis ) است ، نامیده می شود.
تعداد ابزار های چرخشی ، تجهیز شده بر روی تارت به تعداد فانکشن های ماشین مربوط است.
نحوه ی عملکرد محور C
به منظور کنترل اسپیندل در موقیعت های مناسب اسپیندل دستگاه توسط اینکودر تعبیه شده ، امکان چرخش و توقف در زاویه ی خاص را میسر مینماید. این چرخ میتواند در جهت ساعت گرد و یا خلاف آن اتفاق بیافتد.
در شکل فوق سیستم ترمز ( braking) به همین منظور در طراحی قرار گرفته است.
نحوه ی عملکرد ابزار برشی live
حرکت و نوع استفاده از محور Y
البته نیاز به توضیح میباشد که تولید قطعات چند وجهی (polygonal) مانند هگزا با روش های مختلفی قابل تولید است اما به منظور رسیدن به ماشینکاری و توانمندی های بهتر در جهت دست یافتن به زوایای مختلف ، بهره مندی از محور Y بسیار حائز اهمیت است.
تهیه و استفاده از دستگاه های تراش با محور C امکان ماشینکاری دقیق تر و سریع تر را در قطعات پیچیده میسر می نماید. به دلیل باز و بسته شدن قطعات در دستگاه های مختلف و استفاده از فیکسچر های متعدد ، صرف هزینه های زیاد برای تامین ماشین ابزار و قطعات جانبی ، عملیات ماشینکاری و سایکل های زمانی را تحت تاثیر قرار می دهند. . از اینرو با توجه به ساختار قطعات ، هزینه های تمام شده و میزان کیفیت ماشینکاری ، امکان تامین و بهره مندی از دستگاه های تراش با محور C را تعیین مینمایند.
در خصوص خرید این نوع دستگاه ها خاطر نشان میگردد که قیمت تقریبی یک دستگاه تراش سی ان سی با محور C ، حدودا 30-40 درصد از دستگاه های تراش دو محور با همان مشخصات بالاتر هستند. بنابراین انتخاب یک تراش با قابلیت های بیشتر نیازمند تحلیل و درک درست از نیاز های تولیدی است.
منبع : KSP-GROUP.IR
دیدگاهتان را بنویسید